El-installationer: Dette må du selv gøre – og det skal du overlade til elektrikeren

Der er mange ting, du selv må ordne i dit hjem, men når det kommer til elinstallationer, er der strengere krav. Her er det ikke alt, du selv må gøre, da mange opgaver skal udføres af en autoriseret elektriker. Herunder kan du læse mere om, hvilke el-opgaver du selv må ordne.

Der er mange regler, som dikterer, hvilke el-opgaver du selv må udføre i hjemmet. Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i dette, så de regler, der gør sig gældende, bliver overholdt. Dette er med til at sikre, at elinstallationerne ikke udgør en fare i hjemmet.

Nogle opgaver skal du have en elinstallatør til at udføre – eksempelvis LJ Electric, som er en autoriseret elektriker. Overordnet set handler det om, at det el-arbejde, som udføres, skal være i orden – og det er der ingen garanti for, hvis du selv udfører dem.

Disse opgaver må du selv udføre

Det er langt fra de fleste opgaver, som du selv må tage dig af. Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvilke opgaver som du selv må udføre, og hvilke du ikke må, inden du går i gang. Det er desuden vigtigt, at du slukker for strømmen, hvis du selv ordner opgaverne.

Disse opgaver må du selv udføre:

  • Udskiftning af en pære og fatning
  • Montering  og afmontering af lamper
  • Udskiftning af indendørs stikkontakter – særlige regler gør sig gældende
  • Udskiftning og montering af stik
  • Udskiftning og montering af forlængerledninger og stikdåser
  • Udskiftning og montering af ledningsafbrydere
  • Udskiftning og montering af specielle stik i apparater
  • Udskiftning af afbrydere med særlige funktioner – såsom en lysdæmpende funktion
  • Reparerer og ændre på systemer af svagstrøm
  • Reparationer af elektriske apparater

Særlige regler for vådrum og elektricitet

Der er særlige regler, som gør sig gældende, når det kommer til vådrum og elektricitet. Vand er strømledende, hvorfor du ikke må udføre lige så meget el-arbejde på eksempelvis et badeværelse, som det er tilfældet i resten af boligen.

Der er eksempelvis særlige regler for stikkontakter, som er placeret i vådrum. Du må heller ikke selv montere nye stikkontakter eller opsætte halogenlamper. Stikkontakterne skal have en særlig tæthed, så der ikke kan trænge vand ind i dem.

Du må dog gerne selv udskifte pærer og lysstofrør på badeværelset.- Det er dog vigtigt, at du sørger for at frakoble enheden fra strømmen, så du er sikker på, at der ikke sker hverken dig eller din bolig noget.