

Når det kommer til boligkøb, er der mange aspekter, man som køber skal holde styr på, hvis man vil sikre sig det bedst mulige køb. Fordi du netop kommer til at skulle betale en formue for dit nye hus, er det sidste, du ønsker dig, at der er et hav af uventede udgifter ved huset – hvad end det er i form af eksempelvis vedligehold, skader eller renovering. Her giver vi dig et overblik over nogle af de vigtigste dokumenter, som du gør klogt i både at læse igennem og forstå, før du køber dit drømmehus.
Købsaftalen
Købsaftalen er det helt centrale dokument i handlen, der juridisk gør, at du som køber overtager ejendommen. Der kan dog være en række betingelser ved indgåelse af aftalen, som kan have betydning for, hvor godt du egentlig står i handlen. Derfor er det smart at læse den igennem og være sikker på, at du forstår alle betingelserne – eventuelt kan du få en boligadvokat til at læse den igennem for dig og godkende aftalen, før du skriver under. Kun kan læse mere om købsaftaler her: https://www.nemadvokat.dk/blog/bolighandel/hvad-er-en-koebsaftale/
Tilstandsrapporten
Hvis du vil undgå ubehagelige overraskelser i dit nye hjem, kan du med fordel granske tilstandsrapporten udarbejdet for huset i forbindelse med salget – hvis altså sælger har valgt at få lavet sådan en. Deri vil der være beskrevet eventuelle skader og/eller tiltrængt renoveringsarbejde, og hvad det er estimeret til at komme til at koste, hvis du som køber vælger at føre udbedringerne ud i livet. Desuden vil der også være anmærkninger om potentielle skjulte skader i bygningen struktur eller lignende, som bør kigges nærmere på. Du kan derfor nemmere budgettere med ekstraomkostningerne, hvis du kender til boligens stand, før du skriver under.
Eventuelle servitutter
Før du skriver under på købsaftalen er det også vigtigt, at du er opmærksom på, om der er pålagt servitutter på en ejendom. De er essentielt begrænsninger eller bestemmelser for ejendommen, som kan have betydning for alt fra hvor høj hækken må være til hvor på grunden du må bygge. Som ny ejer er du forpligtet til at overholde alle pålagte servitutter, uanset om du kender dem eller ej, så det er smart at vide, hvad du forpligter dig til gennem huskøbet. Som ejer kan du også selv lave og fjerne nye servitutter, men det er som udgangspunkt den ejer, som i sin tid sitftede servitutten, der kan ophæve den igen. Så hvis der er en forpligtelse, du ikke ønsker at overholde, kan det være en god ide at genoverveje huskøbet.