Lys udendørs giver hygge

Ligeså snart luften bliver lunere, er vi danskere hurtige til at rykke udenfor. Vi elsker at tilbringe tid på terrassen og i haven, gerne i så mange timer som muligt. En hyggelig udendørs middag kan sagtens trække ud til efter solnedgang, alt efter årstiden. For ikke at ende med at sidde og anstrenge øjnene for at se hinanden og maden, er det praktisk ide sørge for ekstra belysning. Og med fremskridtene inden for solcelleteknologien kan det i dag gøres nemmere og billigere end før.

Kun fantasien sætter grænser

De første solcellelamper gav ofte lys af begrænset styrke, men i dag kan de sagtens erstatte elektriske lamper, for eksempel til belysning på terrassen. Væghængte lamper, der lades op af solen, gør det en smal sag at skabe sin egen udendørs spiseplads, med lys nok til efter mørkets frembrud. Man slipper for at skulle tilkalde en elektriker til at trække ledninger og sørge for, at alt er sikkert. Dette betyder også, at man har mere frihed til at placere lamperne, hvor man ønsker. Og til senere at flytte dem, hvis dette skulle blive aktuelt. Væglamper kan fås med forskellig slags diffusion af lyset: Nogle lamper oplyser i en meget målrettet retning opad eller nedad, mens andre spreder lyset bredere.

Skab lyspunkter i din have

Som allerede nævnt giver en solcellelampe dig stor frihed, når det kommer til placeringen. Du kan således sætte den hvor som helst i din have, og derved rette fokus på et særligt haveelement. En lavt placeret lyskilde med opadrettet lys er eksempelvis oplagt til at fremhæve en skulptur eller en spændende busk. Placer eventuelt lyset, så det kan ses indefra huset – så kan du nyde synet, selvom det ikke er udendørs vejr. Med solcellebelysning er det også nemt at sørge for ekstra lys til særlige lejligheder, eksempelvis med kulørte lanterner i træerne eller fakler til placering i plænen.